Dupaco: Erik Monninkhof zet punt achter zijn loopbaan (2024)

ICT AlgemeenNieuws

15 januari 2018, 10:00 Door Redactie

Afscheidsinterview met voormalig eigenaar en directeur van Dupaco

Erik Monninkhof nam onlangs afscheid van het bedrijf en de medewerkers. De voormalig eigenaar van ‘true value added’ distributeur Dupaco was na de overname door Ingram Micro belast met Vendor Relations maar kiest nu voor zichzelf. Met zijn vertrek uit de business komt er ook een einde aan de columns waarvan we ruim vijf jaar hebben mogen genieten.

Samen met uitgever Eric Luteijn van ChannelConnect blikten we onder het genot van etentje bij het tegenover het kantoor van Sellair gelegen restaurant ‘Chef aan de werf’ samen met Erik Monnikhof terug op zijn langjarige carrière waarin hij vanaf de jaren ’80 als entrepreneur een bijzondere rol heeft gespeeld in de vaderlandse IT-distributie. “Voordat we het echte interview ingaan wil ik even kort refereren aan de relatie tussen Dupaco en ChannelConnect die teruggaat tot het allereerste nummer van het Magazine onder de vlag van voormalig eigenaar Channel BV”, opent Luteijn het gesprek. “Dupaco was een van mijn eerste partners. Je was absoluut een lastige en veeleisende, maar ook faire klant die zei waar het op stond en altijd waarmaakte wat je met ons afsprak. Je hebt mede aan de basis gestaan van wat we nu zijn: een gezond contentmarketing bedrijf, dat zowel in print- als online toonaangevend is in het Nederlandse kanaal. Daar heb je ook inhoudelijk aan bijgedragen inde vorm van de ruim veertig columns die je de afgelopen jaren voor ons hebt geschreven. Voor dat alles willen we je bij deze dan ook enorm bedanken.”

‘Mijn biefstukken zijn befaamd bij collega’s, klanten en vrienden’

De erfenis in goede handen

“Ik heb de samenwerking met jullie ook altijd zeer gewaardeerd. Anders zat ik hier nu niet”, zegt Monninkhof lachend. “Ik vertel jullie dan ook graag wat meer. Mijn exit bij Ingram Micro is het logische vervolg op de verkoop van Dupaco twee jaar geleden. Maar dat was niet de eerste keer, ik heb Dupaco in 1996 verkocht aan participatiemaatschappij Gilde en ben toen naast mijn commissariaatsfunctie bij Dupaco andere dingen gaan doen bij de plaatselijke brandweer, in de gemeenteraad en in diverse commissariaten. Maar in 2003 kwam de klad in debusiness en ben ik gevraagd om het roer bij Dupaco weer over te nemen. Met Gilde Participaties als een echte bondgenoot én keihard werken zijn we er duidelijk weer bovenop geraakt en zijn de ‘value add’ koers gaan varen – met focus op software en marktontwikkeling – wat uiteindelijk heeft geleid tot de verkoop aan Ingram Micro. Het doet me bijzonder deugd dat Sven Groot, die zich sinds 2005 snel heeft ontwikkeldtot mijn rechterhand, het Dupaco-team mede heeft geïntegreerd en vanaf
1 januari 2018 binnen Advanced Solutions bij Ingram Micro het stokje van collega Kees van Kempen overneemt.”

Het overnametraject

‘Waarom verkoop je je tent?’ is een vraag die Monninkhof meermaals heeftmoeten beantwoorden. “Op een gegeven moment moet je gewoon. Je komt op een punt dat je door grote leveranciers in Amerika gezien wordt als dat kleine Nederlandse bedrijfje, dat het weliswaar goed doet, maar dat in de ogen van Amerikanen zo dicht bij Griekenland ligt dat ze hun risico willen spreiden door er een tweede distributeur bij te nemen. Om dan verdere afkalving voor te zijn kun je het best op een hoogtepunt aansluiting zoeken bij een grote partij waar de continuïteit van je business en je medewerkers gewaarborgd is. Samen met Gilde hebben we toen een kandidatenlijstje doorgelopen en een shortlist opgesteld, waar Ingram al snel en als zeer serieuze partij uit naar voren kwam. Praten met Ingram had diverse voordelen: we hadden nul overlappende productlijnen, de afstand Utrecht-Leusden was niet te ver voor onze mensen en het portfolio dat we meebrachten zou extra groei-impulsen krijgen onder de vleugels van een wereldwijd actieve moeder. Uit het feit dat alle medewerkers van Dupaco die mee naar Papendorp overgegaan zijn er nu bijna allemaal nog zitten, blijkt wel dat we een juistebeslissing hebben genomen. Ze werken als team nog steeds onder de merknaam Dupaco maar hebben onder de vlag van Ingram wel een veel breder carrièreperspectief gekregen dan ik ze ooit had kunnen bieden. Je mensen, en hun relatie met de klanten, zijn verreweg je belangrijkste kapitaal in de business en die moet je koesteren. ‘Staan voor je klant’ zit in het DNA van iedereen bij Dupaco en valt gewoon onder het zakelijk fatsoen. Net als de afspraak dat ik twee jaar na de overname voor Ingram zou blijven werken om de relaties met de leveranciers zoals Red Hat op een degelijke manier over te dragen. Ik deed dat als een van de negen leden van het Global Vendor-team en het was een geweldige uitdaging om te ervaren hoe je een kunstje dat we met 30 mensen en 40 miljoen omzet bij Dupaco deden wereldwijd kunt opschalen in een bedrijf met 30.000 man en 45 miljard dollar omzet.”

‘Koken is my favourite pastime’

“Maar die enerverende business heb ik nu achter me gelaten”, vervolgt Monninkhof zijn betoog. “Ik heb ookbewust nee gezegd tegen een aanbod om naar Amerika te verhuizen om van daaruit wereldwijd business development voor Red Hat te gaan doen. Maar ik ben nu 55 en ik heb wel gemerkt dat je lichaam veel meer tijd nodig heeft om jetlags te verwerken. En ik heb de hele wereld al gezien en vastgesteld dat de kwaliteit van leven en de gezondheidszorg nergens zo goed is als in Nederland. Dus zet ik een punt achter mijn loopbaan en ga ik van andere dingen genieten. Ik ben een man van de bieslook en tuinkruiden. Mijn biefstukken zijn befaamd bij collega’s van Dupaco, klanten, vrienden en bekenden. Ik heb gelukkig een schat van een vrouw die het geen probleem vindt als er weer een mannetje of twintig in de tuin staat.”

‘Business draait om mensen, fatsoen en eerlijkheid’

“Ik heb nu ook meer tijd voor mijn gezin, al heb ik mijn vrouw en kinderen zo veel mogelijk meegenomen op mijn reizen. Zo zijn we altijd bij elkaar betrokken geweest en hebben we veel dingen samen gedaan. Nu ik gestopt ben heb ik weer tijd voor allerlei klusjes. Zo ben ik vorige week naar Speakerland in Oss gereden om speakerkits te kopen en twee dagen later stonden er nieuwe luidsprekerboxen in onze woonkamer. Verder fiets ik veel en we hebben een compacte camper gekocht met alles erop en eraan. We hebben al plannen om volgend jaar een trip naar de Noordkaap te maken en kunnen we nu gewoon twee à drie maanden weg. Of we gaan van de winter een weekje of twee naar de zon. Een ongekende luxe.”

“Mijn gouden tip voor channelpartners? Business draait om mensen, fatsoen en eerlijkheid. De ‘gunfactor’ is de basis is voor je bedrijf. In goede en ook minder goede tijden. Dat wordt wel eens vergeten.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 8-2017]

Lees het artikel hier in PDF

Dupaco: Erik Monninkhof zet punt achter zijn loopbaan (2)

De ICT-wereld is snel. Mis niets.

Het allerlaatste ICT nieuws in jouw mailbox

Door Redactie

  • Meer over
  • Afscheidsinterview
  • dupaco
  • Erik Monninkhof
Dupaco: Erik Monninkhof zet punt achter zijn loopbaan (2024)
Top Articles
Benedict XVI's sermon for Holy Thursday Mass of the Last Supper
Sermon preached at the Sung Eucharist on Trinity Sunday 2024 | Westminster Abbey
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
Espn Transfer Portal Basketball
Pollen Levels Richmond
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Things to do in Wichita Falls on weekends 12-15 September
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
R/Skinwalker
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Epay. Medstarhealth.org
Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
Cubilabras
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Amazing Lash Bay Colony
Model Center Jasmin
Ice Dodo Unblocked 76
Is Slatt Offensive
Labcorp Locations Near Me
Storm Prediction Center Convective Outlook
Experience the Convenience of Po Box 790010 St Louis Mo
Fungal Symbiote Terraria
modelo julia - PLAYBOARD
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Lincoln Financial Field Section 110
Free Stuff Craigslist Roanoke Va
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Crystal Westbrooks Nipple
Ice Hockey Dboard
Über 60 Prozent Rabatt auf E-Bikes: Aldi reduziert sämtliche Pedelecs stark im Preis - nur noch für kurze Zeit
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 6343

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.